Acupressuur voor dieren.

In juli van dit jaar (2015) ben ik afgestudeerd als Acupressuur Practitioner voor paarden. Ook behandel ik andere dieren met acupressuur. (download hier het certificaat)

Doordat ik ook werk met Tteam en massage is dit een mooie aanvulling om het dier te helpen met manuele technieken. Ook de inzet van allerlei natuurlijke middelen en voedingsadvies is hierbij een goede combinatie.

Acupressuur is een holistische geneeswijze, dat wil zeggen dat er naar het hele individu gekeken wordt, ook ziektegeschiedenis. Daarom is het een mooie toevoeging op mijn natuurgeneeskundige visie op dieren. Natuurgeneeskunde is ook een holistische geneeswijze. Acupressuur is verwant aan acupunctuur. Het zijn vormen van geneeskunde die meer dan 4000 jaar oud zijn, hun bron ligt in de “Traditional Chinese Medicine” (TCM).

In het lichaam vloeien levensenergie (Qi) en bloed (Xue) door meridianen. Meridianen maken contact met alle onderdelen van het lichaam, ze voeden en bevochtigen elke cel. De meridianen horen in balans te zijn, maar door omstandigheden kan er een blokkade of verstoring zijn. Normaal gesproken herstelt het lichaam deze scheefgelopen energiebalans zelf. Maar bij zwakte kan het lastig zijn de balans te herstellen en kan ziekte optreden. Dan kan acupressuur helpen om het evenwicht te herstellen.

Er zijn 12 hoofdmeridianen en 8 extra meridianen, de meridianen hebben elk hun punten. In totaal zijn er wel 360 verschillende punten op de meridianen die ingezet kunnen worden voor diverse soorten klachten. Elke meridiaan en elk punt heeft zijn eigen benaming en is gekoppeld aan een bepaald orgaan in het lichaam. Bijvoorbeeld Maagmeridiaan, Niermeridiaan, Galblaasmeridiaan, Hartpunten enz.

Er zijn bepaalde punten waar de energie en eventuele disbalans beoordeeld kan worden. Door vragen over klachten en gedrag te stellen en het dier te onderzoeken kan een behandelplan worden samengesteld.

Acupressuur kan bij allerlei klachten ondersteuning bieden of het verhelpen, zowel bij chronische als acute klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

- verzwakt immuunsysteem;
- spierpijn of andere spierproblemen;
- angsten en spanningen;
- spijsverteringsproblemen;
- hormonale problemen;
- vage klachten waar de dierenarts niet goed mee kan helpen.

 

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor de mogelijkheden bij jouw dier(en).

 

Ellie Hofman
DierenNatuurlijk